indooroopilly state school

The new general learning centre for Indooroopilly State School is the largest building on the campus.  Nestled on a steep bank in the north west corner of the school, the building provides a functional and accessible link between the upper and lower ovals.

Addressing the lower oval as a four storey building, a small amphitheatre abuts against the sloped terrain, connecting the two recreational spaces through a series of open social spaces reducing the building to a two storey structure towards the upper oval. Containing 16 classrooms, outdoor learning areas, staff areas, storage and amenities, the building’s bold use of colour and form creates a new gateway and presence for the school from an adjacent park.

As the main junior school building, it was important to the school that colour was incorporated through both the internal and external spaces. Colour was brought into the façade through powder coated window hoods, coloured brickwork and painted structural columns – this colour scheme matches the internal finishes in the classrooms.

The development of this design involved numerous workshops with the school– KO&Co conducted individual workshops with students, teachers and parents which allowed the school community to participate and be involved in providing feedback for the new building as well as the master plan for the school.


 

key information

new school building

type

2020

completed

department of education

client

project collaborators

architecture + access

access consultant

bartley burns

certification

walkerbai

fire engineer

palmer acoustics

acoustic engineer

kate mathieson photography

photographer

builder

wiley

altus group

project manager

vt consulting

structural/civil engineer

ashburner francis

electrical/mechanical

ashburner francis

energy consultant

h design

hydraulic engineer

jeremy ferrier

landscape architect

indooroopilly_elevation A.jpg

"KO&Co are open and supportive, constantly demonstrating an understanding of the needs of their clients, our students. The final result, a wonderfully colourful learning precinct which maximises the use of the site, captures breezes and celebrates our local environment."


- Deputy Principal, Indooroopilly State School

you may also like