top of page
Courtyard House High Res-25.jpg

courtyard house

Originally a grand Queenslander, Courtyard House suffered several unsympathetic modifications prior to our involvement. Presented to our team as a block of units, our challenge was to uncover and restore the house to its former identity whilst catering for an expanding young family. Situated on a dual access lot, the site presented several complications, including its steep topography. Some levelling and manipulation of the site was required to achieve a cohesive integration between the house and landscape which resulted in a double storey house to the front of the site and a single storey extension to the rear.  

 

Linked by a corridor, the extension presents as a single-storey pavilion situated within a landscaped garden. The design of the pavilion maximises its connection to the outdoors with large sliding doors and high-level clerestory windows.

 

While materials characteristic of the traditional Queenslander were employed to restore the existing house, the extension adopted a more modern palette; creating a clear distinction between old and new.

key information

renovation

type

completed

build time

2023

15 months

project collaborators

bartley burns

certification

saunders havill

town planner

builder

grayhaus

milanovic neale

structural engineer

jeremy ferrier

landscape architect

kate mathieson

photography

200912-ElevationSE.jpg

you may also like

bottom of page