top of page
Courtyard House High Res-25.jpg

courtyard house

Originally a grand Queenslander, Courtyard House suffered several unsympathetic modifications prior to our involvement. Presented to our team as a block of units, our challenge was to uncover and restore the house to its former identity whilst catering for an expanding young family. Situated on a dual access lot, the site presented several complications, including its steep topography. Some levelling and manipulation of the site was required to achieve a cohesive integration between the house and landscape which resulted in a double storey house to the front of the site and a single storey extension to the rear.

Linked by a corridor, the extension presents as a single-storey pavilion situated within a landscaped garden. The design of the pavilion maximises its connection to the outdoors with large sliding doors and high-level clerestory windows.

While materials characteristic of the traditional Queenslander were employed to restore the existing house, the extension adopted a more modern palette; creating a clear distinction between old and new.

200912-ElevationSE.jpg

project collaborators

builder
ultibuild
certifier
bartley burns
structural
milanovic neale
photography
kate mathieson photography

key information

type
renovation and extension
completed
2021
build time
8 months

you may also like

bottom of page